İsti havalarda dondurma seçimi süd və süd məhsulları arasında xüsusi yerlərdən birini tutur. Sərinləmək üçün yediyimiz dondurmanın insan sağlamlığında əhəmiyyətli rolu olduğu bildirilir. Belə ki, dondurmanın tərkibində protein, karbonhidrat, yağ kimi maddələrlə birlikdə A, D, E, C, və B qrupu vitaminlər həmçinin magnezium, fosfor, sodium, potasium, dəmir ve sink kimi minerallar yer almaqdadır. Bu minerallar və vitaminlər əsasən uşaqlar üçün çox yararlıdır. Dondurmanın yalnız isti havalarda deyil müntəzəm istifadəsi uşaqların vitamin çatışmazlığını da aradan qaldıra bilər. Bütün bunlarla yanaşı dondurmanın ziyanları da ola bilər.
Məlumata görə allergiya və asma xəstəliyi olan uşaqlarda qastro-ezofageal reflyuks xəstəliyi görüldüyündən həmin uşaqlarda fərq edilməyən gizli süd həssaslığının ola biləcəyi deyilir. Süd həssaslığı isə gərək allergik gərəksə qida dözümsüzlüyü mexanizmlərində problem yarada bilər. Bu vəziyyətdə həmin kateqoriyaya aid uşaqlara dondurma seçimində südlü deyil, meyvəli dondurmalardan seçim edilməsi məsləhət görülür.
Yay şirini olaraq görülən dondurmanın həmin uşaqlar tərəfindən şüurlu istifadə edilməsi bildirilir.